Dirigent
Dirigent
Kristofer Wåhlander är född och uppvuxen i Löddeköpinge, Skåne och drömde redan som tonåring om att bli dirigent. Som 18-åring flyttade han till England för att studera musik. Efter fullbordad högskoleutbildning på Royal Northern College of Music styrde han kosan mot S:t Petersburg för att förkovra sig i dirigering vid Sankt Petersburgs statliga musikkonservatorium.
Väl i Ryssland grundade han Saint Petersburg Festival Orchestra som bestod av ett 70-tal unga proffsmusiker. Orkestern fick ett gott rykte och blev inbjuden på de finaste scenerna – såsom stora filharmoniska salen och Sankt Petersburgs statskapell. Kristofer grundade också musikfestivalen Nordic Music vars syfte var att sprida nordisk klassisk musik i en av världens kulturhuvudstäder. Även Kristofer fick gott rykte och blev inbjuden till att dirigera St Petersburgs filharmoniska orkester, St Petersburg State Symphony Orchestra, St Petersburgs Camerata mfl.
Ett av hans tuffaste uppdrag var att dirigera St Petersburgs filharmoniker i ett framförande av Mozarts Requiem, tillägnat offren i den fruktansvärda terrormassakern på en skola i Beslan. Han dirigerade också ett flertal välgörenhetskonserter till förmån för Hospice-rörelsen i Ryssland.
Kristofers engagemang i St Petersburg fick också uppmärksamhet i andra länder och 2006 dokumenterade Sveriges television hans arbete i filmen Musik på liv och död. Samma år flyttade han till Barsebäckshamn i Skåne och förde fram till 2009 en pendlande tillvaro till jobbet i Ryssland och gästuppdragen i England, Tyskland, Sverige, Danmark och Island.
Så startade så äntligen 2010 Lundalands filharmoniska orkester som numera upptar en stor del av Kristofers vakna tid. Orkestern består av Öresundsregionens främsta professionella musiker och det är inte ovanligt att se närmare 200 personer på scen när Lundalandsfilharmonikerna tar plats. Kristofers arbete med att sprida klassisk musik till vanligt folk fortsätter och om du vill följa honom i hans strävan så kan du besöka denna sida regelbundet eller ”gilla” hans officiella Facebooksida på länken här nedanför.
”Han kom, han såg, han segrade.”
Sydsvenskan
”Med känslosam och tydlig dirigering fick Kristofer Wåhlander med sin utstrålning fram exakt rätt frasering och nyans hos alla agerande.”
Sundsvalls tidning
”Samtidigt som den femte symfonins enorma känsloutlevelser fritt tycktes flöda höll han dem under stram bevakning med säker balanskonst.”
Skånska dagbladet
”Unge Wåhlander hade temperament i sin auktoritativa ledning, och stråkarna spelade så taglet sprakade.”
Sydsvenskan
”I hans tolkning av Tjajkovskij kan man inte bara känna den intellektuella och filosofiska inledningen som är karaktäristisk för västeuropeisk framförandepraxis, utan också öppenhet och känslor som är typiska för den ryska skolan.”
Audio Format
”Den som lyssnar på CDn och funderar ett tag på vad Wåhlander uppnått under endast ett par års exil, inser att det handlar om blodigt allvar, ambition och ett imponerande hantverk.”
Opus
”Dirigenten agerade slavdrivare med entusiasmen som piska.”
Sydsvenskan
”I första och tredje akternas glädjebudskap, Messias födelse och återuppståndelse, strålade han bildligt talat inte bara med ansiktet utan med hela kroppen.”
Sundsvalls tidning
”Han fick orkesterns olika röster att uttrycka sig och frasera enhetligt, och stråkarna spelade inte bara med glöd utan också ovanligt plastiskt.”
Skånska dagbladet
”Vågor av enveten rytmisk glädje och dynamisk lyftning flöt från estraden ut över den fulltaliga och överumplade publiken. Minnesvärt!”
Sydsvenskan